Darmmicrobioom

Het darmmicrobioom is het geheel van micro-organismen dat zich in het maagdarmstelsel bevindt. Micro-organismen zoals bacteriën zijn met miljarden aanwezig en ze zijn (meestal) heel erg nuttig in je darmen. Maar hoe beïnvloedt al dit minuscule leven in je darmen je gezondheid?

Het darmmicrobioom is te beschouwen als een extra orgaan. De darmbacteriën helpen bij de spijsvertering, maar vormen daarnaast ook de basis van ons afweersysteem: ze beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen, schimmels en ongewenste bacteriën. De darmen zijn dus veel meer dan een plek waar voedsel wordt verwerkt tot energie en tot afvalstoffen die als ontlasting het lichaam uit wordt gewerkt; ze vormen de toegangspoort voor voedingstoffen, maar ook de verdediging tegen schadelijke indringers.

Onderzoek naar darmbacteriën heeft de laatste jaren veel nieuwe informatie opgeleverd. Veranderingen in het darmmicrobioom kunnen in verband worden gebracht met veel verschillende allergieën en darmaandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn. De veranderingen lijken ook invloed te hebben op onze stemming, weerstand, overgewicht en er zijn zelfs duidelijke aanwijzingen voor een relatie tussen een verstoorde darmbalans en de kans op verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten en Alzheimer. Er valt nog veel te ontdekken, maar het is zeker dat ons darmmicrobioom, dat onontgonnen gebied in onze buik, het driedubbel waard is om te onderzoeken.

NL-Lab heeft een hele nieuwe manier van darmmicrobioom analyse ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en benadert het darmmicrobioom geheel anders dan de meeste analyses. NL-Lab gebruikt een in huis ontwikkelde en gepatenteerd, geavanceerde algoritmes en fluorescente detectie technologie om zo de grote groepen van het darmmicrobioom in kaart te brengen. Hierdoor ontstaat er een completer en dus beter beeld van eventuele verstoringen van het darmmicrobioom.

Meer informatie
Intestinal microbiome, bacteria colonizing different parts of digestive system, Enterococcus, Helicobacter pylori, Bifidobacterium, Lactobacillus