Tekenbeetziekten

De bekendste tekenbeetziekte is de ziekte van Lyme, ofwel Lyme Borreliose, een infectie die veroorzaakt wordt door de Borrelia bacterie. De meest voorkomende Borrelia soort is Borrelia burgdorferi, maar er komen over de hele wereld meerdere, andere soorten voor. Deze bacteriën worden overgedragen via de beet van een teek. Naast de mogelijkheid dat teken verschillende Borrelia soorten bij zich dragen, kan een teek ook besmet zijn met nog veel meer voor de mens schadelijke bacteriën, virussen, parasieten en andere micro-organismen. Elk van deze micro-organismen kunnen bij overdracht tot ziekte leiden en in de meeste gevallen uit zich dit enige tijd na de tekenbeet in koorts.

Volgens het RIVM worden elk jaar in Nederland ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen na de tekenbeet de ziekte van Lyme, zo’n 27.000 mensen per jaar. De aard en de ernst van de klachten bij patiënten met de ziekte van Lyme zijn verschillend. Verreweg de meeste mensen die deze ziekte oplopen, krijgen een kenmerkende ring of vlek bij de plek van de tekenbeet. Daarnaast krijgen jaarlijks 1200 tot 1500 mensen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Deze grote groep van aandoeningen wordt geschaard onder de term Tekenbeetziekten. Ziekten uit deze groep kenmerken zich door diversiteit in symptomatologie maar kunnen allen een chronische fase aannemen. Van de 27.000 patiënten houden naar schatting 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurige klachten. In dat geval spreekt men van ‘chronische ziekte van Lyme’.

Als de ziekte van Lyme niet vroegtijdig wordt gediagnosticeerd en behandeld, kunnen de Borrelia bacteriën zich verspreiden en onderduiken in verschillende delen van het lichaam, waaronder in de witte bloedcellen. Weken, maanden of zelfs jaren later kunnen patiënten problemen krijgen met de hersenen en het zenuwstelsel, spieren en gewrichten, hart en bloedsomloop, spijsvertering, voortplantingssysteem en de huid. Symptomen kunnen zonder behandeling verdwijnen en op verschillende momenten kunnen verschillende symptomen weer optreden. Onderzoekers toonden aan dat pijnniveaus van erg verzwakte patiënten met chronische ziekte van Lyme vergelijkbaar zijn met die van postoperatieve patiënten en de vermoeidheid was vergelijkbaar met die bij multiple sclerose, een chronische aandoening aan het zenuwstelsel.

De detectie van deze ‘ondergedoken’ bacteriën is in het verleden zeer lastig gebleken. NL-Lab heeft op basis van haar gepatenteerde technologie een geheel nieuwe techniek ontwikkeld om verborgen intracellulaire bacteriën, waaronder Borrelia en andere tekenbeet gerelateerde bacteriën, zichtbaar te kunnen maken. We zoeken specifieker en detecteren meer, zonder enig verlies van specificiteit. Daarnaast blijven we constant in ontwikkeling om meer tekenbeet gerelateerde bacteriën te kunnen aantonen.

NL-Lab doet uitgebreid onderzoek naar:

  • Babesia soorten
  • Bartonella soorten
  • Borrelia soorten
  • Borrelia burgdorferi
  • Een aantal co-infecties

Interesse?

Tekenbeet-onderzoek is alleen aan te vragen door behandelaren. Bent u een behandelaar en heeft u interesse, dan kunt u zich hier vrijblijvend inschrijven.

Inschrijven behandelaar

Bent u een particulier? Neem dan contact met ons op om een behandelaar bij u in de buurt te vinden.

Borrelia bacteria in blood, 3D illustration. The causative agent of Lyme disease and relapsing fever
Blood sample positive with Borrelia test, Lyme disease diagnosis