Parasietenonderzoek
Parasitaire darminfecties werden lang beschouwd als tropische en veterinaire aandoeningen. Dit is tegenwoordig zeker niet meer het geval. Darmparasieten komen veelvuldig voor en dat heeft verschillende oorzaken. We eten steeds meer ongekookt biologisch voedsel (van ongecontroleerde herkomst) zoals salades en fruit. Dat is natuurlijk goed en heel gezond, maar dit brengt helaas ook risico’s (zoals parasieten) met zich mee. Daarnaast proeven we tegenwoordig veel van buitenlandse keukens, waarvan de producten soms minder goed gecontroleerd worden. Ook maken we (verre) internationale reizen (naar exotische plekken) waardoor we via het lokale voedsel, drinkwater of dieren/insecten in aanraking komen met parasieten. Een derde belangrijke oorzaak van darmparasieten is onze manier van samenleven met (huis)dieren. We leven inmiddels met veel mensen en (huis)dieren dicht op elkaar. Veel parasieten gebruiken dieren als gastheer, waardoor ook hier een besmettingsgevaar is.
Herkent u zich in deze verhalen en/of heeft u onverklaarde periodieke darmklachten, dan is het raadzaam om een parasieten onderzoek aan te vragen. Parasieten kunnen op de lange termijn namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waardoor betrouwbare analyse een noodzaak is. Het parasieten onderzoek van NL-Lab is het meest uitgebreide en geavanceerde onderzoek die op dit moment beschikbaar is. U kunt deze test zowel via uw behandelaar als rechtstreeks via de webshop aanvragen.
Wat zijn de gevolgen van een infectie met darmparasieten?
Darmparasieten veroorzaken vergelijkbare klachten waaronder hevige buikkrampen, misselijkheid, diarree etc. Een aantal soorten uit het NL-Lab Parasieten Onderzoek en de bijpassende ziektebeelden worden hieronder verder toegelicht.
Cryptosporidium soorten: diagnostisch gezien een ondergeschoven kindje. Cryptosporidium is verantwoordelijk voor minimaal 40.000 gevallen van hevige buikkrampen en een (waterdunne) diarree per jaar. Daarnaast behoren ook misselijkheid, braken, algehele zwakte en lichte koorts tot het symptoompalet. Aangezien deze parasiet een zoönose is (kan van dier op mens overgaan), zijn met name kinderen (huisdieren, kinderboerderijen enz.) erg kwetsbaar.
Cyclospora cayetanensis: een infectie met deze parasiet houdt al snel twee maanden aan en wordt gekenmerkt door explosieve diarree. Een uiterst pijnlijke aandoening welke (sociale) activiteiten onmogelijk maakt en daardoor fors belemmerend is.
Entamoeba histolytica: komt met name voor in de tropen, subtropen en in gebieden met slechte hygiënische omstandigheden. Deze parasiet kan naast darmproblemen ook problemen (abcessen) veroorzaken in de lever, de longen en het brein, met pijn en koorts als gevolg.
Balantidium coli: Dit is met name van belang voor patiënten met een verminderde afweer. Deze parasiet veroorzaakt darmzweren, waardoor heel soms een darmperforatie (gat in de darm) kan ontstaan. De ziekte gaat vaak gepaard met braken, buikpijn, verlies van eetlust, ernstig vochtverlies, gewichtsverlies, hoofdpijn, koorts en/of misselijkheid.