Chronische infecties
Diabetes, een hoge bloeddruk, hartziekten, reumatische artritis, zelfs kanker; ze hebben allemaal één ding gemeen. We weten nog steeds niet wat de precieze oorzaak is van deze aandoeningen. De laatste jaren wordt in de wetenschap steeds meer een verband gelegd met chronische ontstekingen en infectieziekten die bijdragen aan het ontstaan van deze chronische infecties.
Een chronische infectie begint vaak met een acute infectie als gevolg van allerlei mogelijk oorzaken, variërend van een tekenbeet, een schram van een kat, een wondje, of een zere keel. Een chronische infectieziekte verloopt traag en kent vaak langdurige perioden van onduidelijke ziekteverschijnselen. Deze verschijnselen kunnen maanden of jaren sluimeren (bv. bij tuberculose). Chronische infectieziekten zijn meestal moeilijker vast te stellen dan acute infecties. Hierdoor kan de schade hoog oplopen vóór een langdurige behandeling wordt ingesteld.
Witte bloedcellen zijn geprogrammeerd om de ontsteking te bestrijden. Ze schakelen alle beschadigde of geïnfecteerde cellen uit. Als de schade van deze acute infectie is bestreden en de eerste klachten voorbij zijn, sterven de witte bloedcellen af of gaan ze weer doen wat ze daarvoor deden; klaarstaan bij nieuw letsel.
Een chronische ontsteking ontstaat als de oorzaak van de infectie, zoals een bacterie, kans ziet om zich in de witte bloedcel te verschansen. Hier kan de bacterie zich vegeteren en uiteindelijk gaan vermenigvuldigen zonder dat ons afweersysteem er iets tegen kan doen. Immers de ziekteverwekker bevindt zich ín een deel van het afweersysteem: de witte bloedcel. Op deze manier zijn de ziekteverwekkers zeer moeilijk te traceren en kunnen zich verspreiden door het hele lichaam en overal vage klachten zoals vermoeidheid, concentratieverlies, spierpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn veroorzaken.
NL-Lab heeft onderzoeksmethoden ontwikkeld om deze ziekteverwekkers in hun ‘ondergedoken’ vorm op te sporen. Er wordt constant onderzoek gedaan om het diagnostisch portfolio te kunnen uitbreiden met nieuwe relevante ziekteverwekkers. Op dit moment kan NL-Lab de volgende ziekteverwekkers opsporen:
- Aeromonas hydrophila
- Anaplasma soorten
- Babesia soorten
- Bartonella soorten
- Bordetella pertussis
- Borrelia burgdorferi
- Borrelia soorten
- Chlamydia pneumoniae
- Chlamydia trachomatis
- Ehrlichia soorten
- Haemophilus influenzae
- Mycobacterium tuberculosis
- Mycobacterium soorten
- Mycoplasma pneumoniae
- Porphyromonas gingivalis
- Propionibacterium acnes
- Pseudomonas aeruginosa
- Rickettsia soorten
- Salmonella enterica
- Salmonella soorten
- Staphylococcus aureus
- Staphylococcus soorten
- Streptococcus soorten